INGREDIENTS

150g gedroogd fruit, zoals kersen, rozijnen, krenten, abrikozen, blauwe bessen, of een mix

sinaasappelsap, om in te weken

150g ongezouten roomboter

500g zelfrijzend bakmeel (+ extra voor bestuiven)

2 afgestreken theelepels bakpoeder

2 grote theelepels basterdsuiker

2 grote eieren

4 eetlepels melk (+ extra voor insmeren)

TO SERVE WITH

clotted cream of slagroom

Mrs Bridges Preserve en/of Lemon Curd

RECIPE

1. Allereerst, de beste scones are about having te confidence to do as little as possible. 

2. Voeg het gedroogde fruit toe aan een kom en giet hier de sinaasappelsap overheen tot het mengsel net onder staat. Laat dit minimaal een half uur staan.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

3. Voeg de boter, bakpoeder, suiker, een snuf zeezout en het zelfrijzend bakmeel toe aan een kom en gebruik duim en wijsvingers om het geheel te mengen tot een klonterige massa. Maak in het midden van deze massa een kommetje, voeg hierin de eieren en melk toe. Mix met een spatel. 

4. Laat het gedroogde fruit uitlekken en voeg dit toe aan het mengsel. Voeg een scheutje melk toe indien nodig en meng het geheel tot een zacht, droog deeg. Meng het geheel, zo kort mogelijk, tot een grove massa. Bestrooi met wat meel, dek de kom af met vershoudfolie en zet deze voor 15 minuten in de koelkast.

5. Bestuif het werkblad licht met meel, rol het deeg hierop uit tot een dikte van 2/3 cm. Steek hier rondjes uit met een diameter van 6 cm en leg deze ondersteboven op een bakplaat. Rol eventuele restjes deeg opnieuw uit om het deeg op te maken.

6. Besmeer elke scone met wat melk of wat gesmolten boter en bak 12-15 minuten in de oven, of tot de scones gerezen en goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven en laat een beetje afkoelen. 

7. Serveer met clotted cream en jam of lemon curd.

©Jamie Oliver

Product toegevoegd aan verlanglijst